Les Cantalus house details

The house

is architect-designed, built in a traditional style, with oak beams throughout. It cleverly uses the slope of the land to good effect with split levels between rooms, linked by short flights of steps. Ceramic tiles and light fittings are used extensively, all specially made for the house by the well-known local artist Geoff Hindry (who also created the Stations of the Cross at the top of the village). The two main bedrooms are at opposite ends of the house, an ideal set-up for two couples who do not want to disturb each other, or for parents who don't want to hear their children. It has a large sitting/dining room, three bedrooms (sleeping 7, although the bunk-bedded room is really small), two bathrooms, kitchen, terrace with barbecue, and a garden with a 5m x 12m pool. Access to the house is via a narrow lane. The property is fenced, with parking for 2 cars within the gates.

Kitchen

has an electric/gas oven and hob, a microwave, a dishwasher, a fridge and is well equipped for anyone who enjoys cooking - everything from a food processor to a fish kettle via an asparagus pan.

Utility room

houses a large fridge/freezer, a washing machine, an iron and ironing board, and a butler's sink.

Sitting/dining room

is open plan with the kitchen. The dining table seats 6 comfortably, 7 at a squash, although there are some extension leaves that can be inserted in the table. You will probably eat most meals outside on the terrace. For cooler autumn evenings there is an open fire with logs provided. There is internet access (WiFi), a CD/radio (with lead to attach your i-pod/MP3 player), but no television. A selection of board games, cards and jigsaw puzzles are provided. There are a lot of books in the house which you are welcome to read while you are there.

3 bedrooms (2 large, 1 small)

  • with a king-size double bed and double doors that open on to its own little terrace. Lie in bed and look at the view of the hills through the walnut tree.

  • a double bed and a single bed

  • a small room with 2 bunk beds that opens off the sitting room

Bathrooms

  • bath, shower cubicle, washbasin and bidet (separate loo)
  • shower room with washbasin (again separate loo)

The garden

is on a hillside and is terraced. In common with the local landscape, the terraces are not individually fenced and it is possible to fall off them. Visitors need to keep an eye on young children. It occupies about half an acre so there is space to play boules (a set is provided) or badminton (net provided).

The pool

is a salt-water pool with full filtration system and cleaning robot, and a security cover that you must use to cover the pool when it is not in use. The cover conforms to french government regulations.